Fortsatt gode resultater fra rognproduksjonen

Nr. 5 / Oktober 2009

Last ned PDF  Rogninfologo

 

 

Rundt 90 millioner tidligrogn som skal leveres i uke 44 – 50 er nå produsert og lagt til innkubering ved Aqua Gen Hemne og Tingvoll. Den høye befruktningsprosenten som ble rapportert på de første partiene er opprettholdt også ved testing 120 døgngrader etter befruktning. Grunnet den store stamfisken er også rognutbyttet per hunnfisk meget tilfredsstillende.

Bilde-2-2009Når vi oppsummerer alle kvalitetskontrollmålingene etter 5 ukers stryking, tyder dette på en god rognsesong både kvalitativt og kvantitativt.

Stor etterspørsel etter gentestet lakserogn

I inneværende sesong blir det for første gang levert rogn som er valgt ut basert på tilstedeværelsen av en genvariant for øket IPN-resistens. Etterspørselen har vært stor og vi har derfor startet en ny runde med gentesting av stamfisk. Dette er stamfisk som nettopp er i landsatt og som vil gi rogn i desember-april (normalrogn). Vi har bestillinger på over 40 millioner lakserogn fra gentestet stamfisk i denne sesongen. Dette representerer minst 10 % av all lakserogn som blir levert totalt til norske oppdrettere i 2009/2010.

Fordelene med utvelgelse basert på genmarkøren er at:

  • utvelgelsen skjer på individnivå, og dette vil gi en sikrere og mer homogen IPN-resistent populasjon hos avkommet sammenlignet med utvelgelse på familienivå.
  • valg av IPN-resistens går ikke på bekostning av andre vektlagte egneskaper som er avlet frem gjennom lang tid ved tradisjonelle avlsmetoder.

Disse fordelene gjelder spesifikt for utvelgelse ved hjelp av genmarkøren. Generelt sett er avl for IPN-resistens fordelaktig ved at resistensen gjelder fra ”første dag” i fiskens liv. Dette er basert på at IPN-smittetestene er utført på startfôringsklar yngel. På dette stadiet er det spesifikke immunforsvaret dårlig utviklet og det er derfor det uspesifikke immunforsvaret som virker. Resultatene fra smittetestene på yngel korresponderer også med naturlige IPNutbrudd på smolt.

SMS-beskjeder om rognleveransene

Informasjon om status i produksjonen av bestilt rogn blir nå sendt til mottakerne via SMS. Vi sender ut beskjeder som f. eks. at rogna er produsert, når den er avtalt levert og når den er sendt. Foreløpig er det bare enkeltpersoner på de ulike klekkeriene/settefiskanleggene som får SMS, men det kan være hensiktmessig at flere personer på anlegget/firmaet blir informert. Send inn navn, firmanavn og telefonnummer til [email protected] hvis du ønsker å motta informasjon via SMS.