Innovasjonspris for gentest i avl

IMG_1635-250x334-1Aqua Gen ble tildelt North Atlantic Seafood Forums innovasjonspris under en konferanse som ble arrangert i Oslo, 1.-3. mars 2011. Prisen ble gitt for implementeringen av gentesten for IPN-resistens brukt i lakseavl i oppdrettsnæringen.

North Atlantic Seafood Forum (NASF) er verdens største konferanse om sjømat, og samler flere hundre forskere og toppsjefer i europeiske bedrifter innen sjømatnæringen. Under banketten onsdag kveld ble det delt ut innovasjonspriser i tre kategorier. Prisvinnerne er utvalgt blant de i alt 17 innovasjonscasene som er blitt vist frem på konferansen.

De tre innovasjonsprisene gikk til:

Aqua Gen AS for «Gentest i avl»

Juryen tildelte den første prisen i kategori Akvakultur Genetikk til Aqua Gen AS. ”Selskapet får prisen fordi det er første gang man kan implementere en gentest mot den mest utbredte virussykdommen hos laks i kommersiell avl,” sa juryleder og professor Sissel Rogne.

Cewatech AB for «Fôr av cellulose»

Prisen i kategori Akvakultur Fôr, gikk til Cewatech AB. ”De får prisen fordi det er første gang man får til en soppbasert produksjon av fôr fra materialer fra papirindustrien. De har vist at dette er fôr som kan brukes i en blanding på 10-30 prosent,” sa Rogne.

HepMarin AS for «Blodfortynner»

Den tredje prisen gikk til HepMarin AS for å ha utviklet det antikoagulerende stoffet heparin fra mage-tarm-systemet til fisk. ”Heparin er et svært viktig og mye brukt legemiddel, og det er derfor veldig flott at vi kan bruke fiskeinnvoller til medisinproduksjon,” sa Rogne.

NASF er organisert av MareLife og Pareto Securities, med sterk støtte fra industriens nøkkelorganisasjoner og bedrifter. MareLife er en nettverksorganisasjon for forskere og næringsliv innen fiskeri, havbruk, ingrediensindustri og bioprospektering. Oslo Teknopol er sekretariat for MareLife.

Her kan du se posteren som Aqua Gen presenterte under konferansen. Den viser resultatene fra IPN-QTL-rogn i lab- og feltskala og som ligger til grunn for innovasjonsprisen 2011.