Første tidligrogn levert til Finnmark

RogninfologoNr. 5 / Oktober 2015

Last ned PDF

 

Desinfisering og pakking av tidligrogn til Laksefjord AS ble gjort torsdag, 15. oktober 2015 ved AquaGen Hemne.

Den første lakserogna i 2015/2016-sesongen ble levert til Laksefjord AS i Finnmark fredag, 16. oktober 2015. Dette er det tidligste rogninnlegget i AquaGens historie og markerer starten på helårsleveranser av lakserogn.

Det ble utført mottakskontroll av rogna ved innleggelsen i klekkeriet og denne viste god kvalitet med en andel ukurant rogn på kun 0,2 %. Rognstørrelsen var gjennomsnittlig 5425 rognkorn per liter og dette er stor rogn til å være tidligrogn.

Tidligste levering i historien

Oppdrettere i Nord-Norge har vært pådrivere for tilgang til norsk lakserogn året rundt, så det er hyggelig at det er Laksefjord AS i Finnmark som mottar sesongens første rogn.

Det er resultater fra AquaGens ultralydforskning som har muliggjort rognleveranse allerede i uke 42. Prosjektet utvikler metodikk for rask, presis og skånsom bestemmelse av modningsgrad hos hunnfisk, og gir bedre overvåkning og kontroll på kjønnsmodningen.

Levering året rundt

Ved å ta i bruk denne nye metodikken, kombinert med landbasert produksjon av stamfisk fra og med rognsesongen 2015/2016, er AquaGen den første norske rognprodusenten som leverer lakserogn året rundt.

Produksjonen går som planlagt ved alle AquaGens tre anlegg i Hemne, Tingvoll og Steigen. Rekordstore mengder tidligrogn er nå på vei ut til klekkeriene, samtidig som ny stamfisk strykes for å dekke behovene i normal- og seinrognsegmentet.

Sjekk av rognkvalitet 312x312px

Rognkvaliteten ble sjekket ved innleggelse av rogna fredag, 16. oktober 2015 i klekkeriet hos Laksefjord AS.