Historisk rognleveranse fra AquaGen Profunda

I går var det en historisk dag for oss i AquaGen. 1,4 millioner rognkorn og den aller første rognleveransen fra fullsyklusanlegget AquaGen Profunda ble levert settefiskanlegget til Silver Seed og Ellingsen Seafood i Flakstad i Lofoten. Det var god stemning hos sjåførene Thomas og Frode Emil da de skysset de dyrebare eggene 112 mil i spesialtilpassede rognbiler hele veien fra Storfjorden til Mølnarodden.

I Norge har vi nå et topp moderne fullsyklusanlegg for rogn- og stamfiskproduksjon på laks. Her går stamfiskene hele livet under tak og under helt optimale forhold. Barstadvik, med sine unike vasskilder fra Molladalen og Sunnmørsalpene, gir sammen med produksjonsanleggets utforming fantastiske produksjonsvilkår og høy biosikkerhet. Dette blir det god rogn av!

– Det var virkelig en merkedag og milepæl for oss når Silver Seed mottok denne aller første leveransen fra Profunda. I kassene fikk de topprodukter fra vår 14. generasjon laks som fra neste år også går ut til det internasjonale rognmarkedet, sier salgssjef i nord Kristin Dahlen. – Med Profunda i full drift styrker vi oss i tillegg på helårslevering av rogn i inn- og utland, så dette er virkelig stas!

Våre driftsoperatører, og for anledningen sjåfører, Frode Emil Vartdal og Thomas Kjønsvik kjørte egenhendig hele leveransen nordover. Ved overrekkelsen disket de og konstituert produksjonsdirektør i AquaGen, Truls Theting, selvfølgelig opp med kake til en fornøyd gjeng på Silver Seed.

Den aller første rogna fra Profunda er klar for avreise og det gode liv i Lofoten

Den aller første rogna fra Profunda er klar for avreise og det gode liv i Lofoten

Frode Emil Vartal fraktet rogna varsomt i godværet sammen med Thomas Kjønsvik

Frode Emil Vartal fraktet rogna varsomt i godværet sammen med Thomas Kjønsvik

Førsteklasses genetikk og sterke lakseegg representerer AquaGens 14. generasjon rogn

Førsteklasses genetikk og sterke lakseegg representerer AquaGens 14. generasjon rogn

Rogna trygt på plass hos en fornøyd gjeng hos Silver Seed

Rogna trygt på plass hos en fornøyd gjeng hos Silver Seed

Konstituert produksjonsdirektør i AquaGen, Truls Theting, på plass under den historiske leveransen

Konstituert produksjonsdirektør i AquaGen, Truls Theting, på plass under den historiske leveransen

En slik begivenhet feires som seg hør og bør med kake

En slik begivenhet feires som seg hør og bør med kake

En flott dag med dyktige folk i godt samspill hos Silver Seed og AquaGen

En flott dag med dyktige folk i godt samspill hos Silver Seed og AquaGen

Driftsoperatørene Thomas Kjønsvik og Frode Emil Vartdal legger nye 112 mil bak seg på returen til Profunda i Barstadvik

Driftsoperatørene Thomas Kjønsvik og Frode Emil Vartdal legger nye 112 mil bak seg på returen til Profunda i Barstadvik

Om AquaGen Profunda

Profunda har siden starten vært basert på marine grunnvannsbrønner med svært god vannkvalitet og biosikkerhet. Brønnkapasiteten har blitt utvidet etter at AquaGen kjøpte anlegget i 2016, og det har også blitt etablert grunnvannsbrønner for ferskvann, som også desinfiseres før det går inn i produksjonsavdelingene. Anlegget er en kombinasjon av gjennomstrøm og gjenbruk og har et svært effektivt energianlegg for å kunne styre utviklingen av smolt, stamfisk og rogn ved ulike vanntemperaturer. Det er også tatt mange grep for å øke produksjonssikkerheten ved anlegget, med redundans i kritiske ledd. Anlegget har fått overført rogn fra flere årsklasser av AquaGens avlskjerne og kan slik produsere genetiske topprodukter tilpasset både landbasert og sjøbasert lakseproduksjon.  Profunda sertifiseres nå for rogneksport til en rekke land.

Vi samarbeidet tett med totalentreprenør Artec Aqua gjennom hele prosjektet, fra skisse til ferdig prosessanlegg og bygg.

Publisert

11. mai 2023

Endret

30. mai 2023